ورناتک
تاریخچه سئو

تاریخچه سئو

در این مقاله چه می‌خوانیم ...

تصور دنیایی بدون موتورهای جستجو سخت است. موتورهای جستجو به مردم قدرت فوق العاده ای داده اند که از طریق آن به اطلاعات نامحدودی دسترسی دارند. با این منبع بی پایان اطلاعات، بسیاری از چیزها در زندگی ما تغییر کرده است.

موتورهای جستجو روش کشف اطلاعات را تغییر داده اند. آنها نحوه ارتباط ما با دوستان، همکاران و مخاطبین ما و را تغییر داده اند.  مهمتر از همه، آنها نگاه ما به کالاها و خدمات را تغییر داده اند. ما دیگر منتظر نمی‌مانیم تا به یک آگهی برخورد کنیم تا متوجه شویم به چیزی نیاز داریم – ما فعالانه به دنبال اطلاعات آنلاین در مورد محصولات و خدماتی هستیم که می‌خواهیم بخریم.

در این مقاله درباره تاریخچه بهینه سازی موتورهای جستجو و یا همان تاریخچه سئو و راهی که این مبحث در طول این دو دهه طی کرده صحبت خواهیم کرد.

نگاهی به سئو

در سری مقالات قبلی به تفصیل درباره سئو و راهکارهای مرتبط صحبت کردیم. به طور کلی بهینه سازی موتورهای جستجو که به سئو معروف است را می توان به عنوان «تولید محتوا مطابق با الگوریتم توسعه یافته برای ارائه مناسب ترین راه حل ها به کاربران در هنگام جستجوی آنلاین یک مطلب» تعریف کرد.

قبل از پیدایش مفهوم سئو

زمانی که اولین وب سایت اینترنتی توسط فردی به نام «تیم برنرز لی» در سال 1991 منتشر شد، هنوز مفهومی از سئو وجود نداشت. بعد از اولین وب سایت دو سال طول کشید تا اولین موتور جستجو شکل بگیرد.

پیدایش موتورهای جستجو (1997-1993)

اولین موتور جستجو در سال 1993 شروع به کار کرد. یعنی زمانی که موتور جستجوی ساده ای به نام Excite سرویس دایرکتوری مبتنی بر کلمه کلیدی خود را راه اندازی کرد. سپس بازیگران بزرگتر شروع به ورود به بازار کردند. در سال 1994، یاهو و در سال 1997 گوگل شروع به ارائه خدمات به کاربران به عنوان موتورهای جستجوی جدید کردند. در آن زمان روش های آسان و غیرقانونی وجود داشت تا یک سایت در موتورهای جستجو قابل مشاهده شود.

اضافه کردن صدها کلمه کلیدی به یک صفحه و گرفتن صدها بک لینک اولین قانون قابل مشاهده بودن در موتورهای جستجو بود. اگرچه تمامی این روش ها که در آن زمان «سئو کلاه سیاه» نامیده می شدند، با به روز رسانی های مختلف الگوریتم ناپدید شدند، اما همچنان مورد استفاده قرار می گیرند.

اقدامات اولیه موتورهای جستجو (2005-1998)

در مقاله ای که در سال 1998 به منظور تاکید بر ارائه محتوای با کیفیت نوشته شد، در واقع به موضوع بهینه سازی اشاره شد. این مقاله منتشر شده توسط S. Brin و L. Page در واقع اهمیتی که گوگل به ارائه محتوای با کیفیت و مناسب حتی قبل از سال 2000 می داد را به تفصیل نشان داد. در اوایل دهه 2000، PageRank شروع به اندازه گیری مقدار اعتبار داده شده به یک صفحه کرد. این آغاز راه سئو بود.

گوگل با هدف جنگ با روش‌های بهینه‌سازی غیرقانونی، الگوریتم‌های مختلفی را توسعه داد تا وب‌سایت‌هایی را که از این روش‌ها استفاده می‌کنند جریمه کند و آنها را به صفحات آخر رتبه‌بندی برساند. بنابراین، تعداد وب سایت هایی که از این روش ها استفاده می کردند، کاهش یافت، البته  این امر به دلیل افزایش تعداد افرادی که از گوگل استفاده می کردند، ممکن شد. بدین طریق، وب سایت هایی که از روش های غیرقانونی استفاده نمی کردند، ترافیک بیشتری دریافت کردند، در حالی که سایرین به مرور زمان تقریباً ناپدید شدند.

پیدایش سئو؛ سال های آغازین (2009-2006)

کلمه سئو برای اولین بار در سال  2006 از سوی Rohit Bhargava با اختصار عبارت  Search Engine Optimization  به معنای”بهینه سازی موتور جستجو” به کار گرفته شد. روهیت در مقاله خود در سال 2006 در مورد بهینه سازی رسانه های اجتماعی صحبت کرد و لیستی از 5 مورد مهم و اصول کار سئو را منتشر کرد.

مقاله روهیت، بلافاصله بعد از انتشار، مورد بحث کارشناسان و صاحبنظران قرار گرفته و توجه بازاریابان دیجیتال را به خود جلب کرد.

خیلی زود کارشناسان حرفه ای سئو از اهمیت بالایی برخوردار شدند. با این حال، در سال 2007، تعداد کل کارکنان این حوزه بسیار اندک بود و در توضیح مفهوم سئو در آژانسهای تبلیغاتی با مشکلات جدی مواجه بودیم.

از آن سال به بعد هرسال لیست اصول و مفاهیم سئو توسط افراد مختلف گسترش یافت و تا سال 2009 لیستی از 16 مورد تشکیل شد.

در این دوره، چه در کشور ما و چه در دنیا، با گسترش سریع اینترنت به اقشار و توده های بزرگ، موتورهای جستجو نیز انقلابی باشکوه را تجربه کردند. گوگل به عنوان شرکتی که به بهترین نحو این فرآیند را مدیریت کرد، سهم اصلی را گرفت و توانست به پربازدیدترین وب سایت در بسیاری از کشورهای جهان تبدیل شود.

گوگل با معرفی جدیدترین نتایج جستجوی خاص کاربر (جستجوی شخصی)، نتایج جستجو را با مفهومی جدید موثرتر کرد؛ “جستجوی جهانی”.

بنابراین کاربر گزینه های بیشتری در نتایج جستجو داشت و آیتم های رسانه ای غنی مانند تصاویر، اخبار و فیلم ها نیز بخشی از جستجو بودند و راه را برای توسعه تجربه کاربری هموار می کردند. با به‌روزرسانی‌های بی‌درنگ، داده‌های ابزارهایی مانند Google News و Twitter دسترسی به اخبار فوری را برای کاربرانی که در جستجوی یک موضوع بودند، آسان‌تر کرد.

در سال 2008، گوگل ابزارهای Google Trends و Google Analytics را راه اندازی کرد و راه را برای درک مفهوم موتور جستجو برای همه هموار کرد. در همان دوره، با استفاده از تاریخچه جستجوی کاربر، نتایج سفارشی تری را نشان داد. بنابراین، همه چیز از نظر کاربر و بازاریابی دیجیتال واضح تر و تمیزتر بود. یعنی ابزارها و الگوریتم های جدید این امکان را فراهم کرد، تا محتوای بهینه شده برای کاربر را هدف قرار دهیم.

در سال 2009، موتور جستجوی مایکروسافت، معروف به “جستجوی زنده” یا “جستجوی MSN”، نام بینگ را به خود گرفت و امیدوار بود که با گوگل رقابت کند. در همان دوره، Yandex که یک موتور جستجوی ایمیل و جستجو فقط در روسیه است، در حال آماده شدن برای ورود به بازار جهانی بود.

به طور کلی این سه سال دوره آغازین سئو و انقلاب موتورهای جستجو شد. گذشته از این، در این دوره، شرکت هایی که به مطالعات سئوی خود اهمیت می دادند، شروع به کسب درآمدهای عالی کردند و با توجه به پیشرفت در شرکت های دیگر، شروع به سرمایه گذاری در این زمینه کردند. اینگونه بود که سئو، گل سرسبد مطالعات بازاریابی دیجیتال، وارد زندگی ما شد.

سئو در دوران شکوفایی (2012-2010)

از سال 2010 با گسترش اینترنت موبایل و اینترنت پرسرعت بی سیم (Wi-Fi) ، سئو به یک حوزه ضروری و بسیار مهم تبدیل شد.

تغییرات عمده ای در این دوره رخ داد این بود که گوگل وب سایت های برند را مجبور کرد بر روی تجربه کاربری تمرکز کنند. مدیریت محتوا شروع به تکامل به سمت اهمیت محتوای با کیفیت و به روز کرد. تغییرات الگوریتم ایجاد شده تأثیر زیادی بر نتایج جستجو داشت و بسیاری از وب سایت ها دید و ترافیک را در موتورهای جستجو از دست دادند.

با استفاده از سرویس Google Places، کسب‌وکارهای محلی نیز این امکان را پیدا کردند که در موتورهای جستجو جایگاهی داشته باشند. با معرفی به روز رسانی ها و سرویس های جدید مانند Caffeine و Google Instant، گوگل جهشی بزرگ به جلو داشته است. در همین دوره، تأثیرات رسانه‌های اجتماعی بر نتایج جستجو تأثیر گذاشت و اهمیت اشتراک‌گذاری رسانه‌های اجتماعی آشکار شد. محتوای رسانه‌های اجتماعی که عمدتاً توسط کاربر تولید می‌شد، در آن زمان مفهومی ارگانیک بود.

با آپدیت Panda  دوازده درصد از سایت های موجود در وب از نتایج جستجو عقب افتادند و مشخص شد که این الگوریتم چه تاثیر جدی داشته است. پاندا که در سال 2011 چندین به روز رسانی دریافت کرد، اهمیت کیفیت و تجربه کاربر در مدیریت محتوا را برجسته کرد. گوگل با برنامه ریزی برای دستیابی به موفقیت در رسانه های اجتماعی در همان دوره، سرویس جدید خود گوگل پلاس را راه اندازی کرد.

برای استفاده از اثر رسانه های اجتماعی، توسعه دهندگان به اهمیت تولید محتوای با ارزش قابل اشتراک پی بردند و هم استفاده از دکمه های اشتراک گذاری شبکه های اجتماعی فراگیر شد و هم تولید محتوای با کیفیت و به روز افزایش یافت. بنابراین، موتور جستجو که به معنای واقعی کلمه به یک محیط رقابتی تبدیل شد، تجربه کاربری بالاتری را نوید می داد.

سئو در دوران تکامل (2013-تا به امروز)

با وجود همه اینها، موتورهای جستجو به روز رسانی ادامه دادند. گوگل با آپدیت های بسیاری مثل پاندا و پنگوئن وارد سال 2013 شد. علاوه بر این، الگوریتم Hummingbird یا مرغ مگس خوار، که قصد داشت استفاده از موتورهای جستجوی کلاسیک را تغییر دهد، اعلام شد و هدف آن به حداکثر رساندن تجربه کاربر بود.

در سال های 2013 و 2014 الگوریتم های متعددی به روز و فعال شدند و گوگل در حال افزایش تسلط خود در این زمینه بود. در کنار به‌روزرسانی‌های Payday Loan، Pigeon، Http/SSL، صدها به‌روزرسانی بزرگ و کوچک نیز جدیت گوگل را در مورد موتور جستجو آشکار کرد. یعنی اگر وب سایت و محتوای شما برای به روز رسانی های گوگل مناسب نبود، نمی توانستید در نتایج جستجو ظاهر شوید و ترافیک زیادی را متحمل می شدید. این امر باعث شد که مفهوم بهینه سازی موتور جستجو عمیق تر شود و تداوم پیدا کند.

اما با تکامل سئو، شکاف فزاینده ای در بازاریابی بین کسانی که سعی می کردند از دستورالعمل های گوگل پیروی کنند (تا جایی که می توانستند) و کسانی که سعی در شکست این الگوریتم داشتند، افزایش یافت. بنابراین موتورهای جستجو با تغییر چندین بارۀ الگوریتم خود به این موضوع واکنش نشان دادند.

گوگل می خواهد به شرکت هایی پاداش دهد که برند می سازند و مشتریان خود را در اولویت قرار می دهند. یعنی می‌خواهند کسب‌وکارها محتوای ارزشمندی ایجاد کنند و سیگنال‌های برند (پیوندها و اشتراک‌های اجتماعی) را به دست آورند. اما هنوز هم عده ای هستند که فکر می کنند تنها راه برای برتری در گوگل، تقلب ها، طرح ها و هرزنامه ها است.

سئو در آینده:

در آینده، انتظار می رود که مفهوم “بهینه سازی موتور جستجو” به مفهوم “بهینه سازی تجربه جستجو” تبدیل شود.

سخن پایانی:

اگر تاریخچه سئو چیزی به ما آموخته باشد، آن این است که «دنیای سئو مداوم در حال رشد است». سئو دیگر فقط به کلمات کلیدی مناسب مربوط نمی شود. شرکت های سئو با فعالیتهای حرفه ای خود بیش از حد قبل باید توانایی ایجاد تغییر را دارا باشند. کارشناسان سئو هم همینطور.  به عبارت ساده اگر مداوم تغییر نکنی و در حال کشف و جستجو نباشی هرروز رده های پایینتر در انتظار تو خواهد بود.

ورناتک سایتی موفق را برای شما آرزو می کند.

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید:
ورناتک

آکادمی ورناتک

درک عمیق مفاهیم و کاربرد آن‌ها تو فضای حقیقی‌ خیلی مهم است. ما سعی می‌کنیم از میان تجارب و دانشی که طی سال‌های طولانی، این ارزش رو در اختیار شما بگذاریم…

طراحی حرفه‌ای وبسایت

متخصص در طراحی وبسایتی که می‌تواند شعبه‌ی کارآمد کسب‌وکار شما در فضای دیجیتال باشد.

سئو و بهینه سازی سایت

ورناتک بخش سئو و بهینه سازی موتورهای جستجو را برای مشتریان خود طراحی و آماده کرده است.

6 پاسخ

  1. خیلی خوبین مطالب هم عالی هستن و اطلاعات کامل رو در اختیار مخاطب قرار میده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خواندن این مطالب را هم به شما پیشنهاد می‌کنیم