ورناتک
آنالیتیکس چیست؟

آنالیتیکس چیست؟

در این مقاله چه می‌خوانیم ...

گوگل آنالیتیکس، یک ابزار رایگان جهت کسب اطلاعات در مورد کاربران وبسایت است. این ابزار، هویت کاربران، نحوه پیدا کردن سایت شما، کارهای انجام شده پس از ورود به سایت و انجام کارهای موردانتظار را در اختیار قرار می‌دهد. تمام این موارد، به راحتی با استفاده اصولی از گوگل آنالیتیکس کسب می‌شود.

یادگیری گوگل آنالیتیکس برای برخی مشاغل از اهمیت بالایی برخوردار است. مدیران سایت، وب‌مسترها، متخصصان محتوا، متخصصان تجربه کاربری، متخصصان سئو، دیجیتال مارکترها و غیره از جمله آن‌ها هستند. در ادامه، این ابزار پرکاربرد را معرفی کرده و شما را با مفهوم آنالیتیکس چیست آشنا می‌کنیم.

با گوگل آنالیتیکس قادر به پاسخ چه سوالاتی هستیم؟

در این قسمت، سوالاتی مانند میزان کاربران در هفته را مطرح نمی‌کنیم. آنالیتیکس پاسخ چنین سوالاتی را به خوبی به کاربران خود می‌دهد. اما درصورت نگاه کاربردی به آنالیتیکس، این ابزار پاسخگوی بسیاری از نیازهای شما خواهد بود. با گوگل آنالیتیکس قادر به پاسخ‌دهی سوالات زیر خواهید بود.

چگونه بودجه تبلیغاتی را به بهترین شکل هزینه کنیم؟

تبلیغ در کانال تلگرامی، انتخاب بنر مناسب و گزینش منبع ترافیک اثرپذیری بیشتری دارد. به علاوه، ارسال ایمیل به کاربران نیز در تبلیغات موثر خواهد بود. اما از طرفی باید به میزان بودجه درنظر گرفته نیز توجه داشته باشید. گوگل آنالیتیکس، راه درست هزینه بودجه را به شما نشان می‌دهد.

مسیر تبدیل کاربر عادی به مشتری چگونه بوده است؟

برخی کاربران در مواجه با محصولی، 10 یا 20 بار آن را مشاهده کرده تا اقدام به خرید کنند. آنالیتیکس صفحات مشاهده شده توسط کاربران جهت خرید را نشان می‌دهد. درصورت مواجه کاربر 10 الی 20 بار با محصول، از جمله اهداف اصلی شما تبدیل کاربر به لید باید باشد. درواقع، هدف اصلی شما برای کاربران جدید خرید نبوده و باید به فرآیند جذب مشتری توجه کنید.

بیشترین و کمترین ترافیک در سایت چه ساعاتی هستند؟

هنگام قصد به انجام یک تغییر اساسی مانند تغییر سرور، آپدیت کدهای سایت و غیره باید ریسک را کاهش دهید. چون در برخی موارد همه چیز مطابق با نقشه شما پیش نخواهد رفت. انجام تمام این موارد را باید هنگامی که کاربران آنلاین کمی دارید انجام دهید. به این ترتیب زمان مناسب جهت اصلاح سایت را خواهید داشت. تمام این موارد درک بهتری از گوگل آنالیتیکس را در اختیار شما قرار می‌دهد.

آنالیتیکس چیست؟

گزارش‌های گوگل آنالیتیکس

گوگل آنالیتیکس، به منظور راحتی کاربران خود، گزارش‌هایی به آن‌ها ارائه می‌دهد. هریک از این گزارش‌ها حاوی اطلاعات مفیدی بوده که موجب افزایش آگاهی کاربران از سایت خود می‌شود. در ادامه، به معرفی گزارش‌های گوگل آنالیتیکس می‌پردازیم.

گزارش Real Time

این گزارش داده‌هایی در مورد تعداد کاربران موجود داخل سایت، صفحات بازدید شده توسط آن‌ها و کارهای انجام شده بر روی سایت را نشان‌ می‌دهد. کاربرد این گزارش به خصوص هنگام راه‌اندازی کمپین تبلیغاتی جدید و اطمینان از صحت داده‌ها است. به علاوه، هنگام تست تنظیمات جدید ایونت‌ها نیز این ابزار کاربرد دارد.

گزارش audience

گزارش audience دید بهتری از کاربران را در اختیار شما قرار می‌دهد. از جمله اطلاعات نمایش داده شده به کاربران در این گزارش شامل موارد زیر می‌شود.

  • سن کاربران
  • جنسیت آن‌ها
  • مدل تلفن همراه کاربران
  • مرورگر مورد استفاده آن‌ها
  • کاربر قدیمی یا تازه وارد

گزارش ‌acquisition

در این گزارش، قادر به مشاهده تمام جزئیات و اطلاعات مربوط به منبع ورود کاربران به سایت خواهید بود.

  • کاربران با میزان خرید بالا از کجا سایت شما را پیدا کرده‌اند؟
  • بنر تبلیغاتی موثر در نرخ تبدیل کاربر کدام یک بوده است؟ کدام بنر تبلیغاتی را نباید ادامه دهید؟
  • آیا قصد ادامه فعالیت خود در شبکه‌های اجتماعی را دارید؟

گزارش Behavior

گزارش behavior رفتار کاربران را زیر نظر داشته و سوالات زیر را پاسخ می‌دهد.

  • از کدام صفحات بازدید کرده‌اند؟
  • چه مدت ویدیوها را مشاهده کرده‌اند؟
  • بر روی کدام دکمه کلیک کرده‌اند؟
  • چه چیزی در سایت جستجو کردند؟
  • میزان سرعت سایت برای آن‌ها چقدر بوده است؟

گزارش conversion

میزان رسیدن به اهداف یا گل‌های تعیین شده در گوگل آنالیتیکس، توسط این گزارش نمایش داده می‌شود. این گزارش به سوال‌های زیر پاسخ خواهد داد.

  • آیا این ماه به اهدافی مانند میزان فروش، تعداد ثبت‌نام و غیره رسیده‌اید؟
  • چند درصد از کاربران در مسیر خرید از سایت خارج شده و مشکل از چیست؟
  • کدام کانال تبلیغاتی بیشترین تاثیر در تبدیل کاربر به مشتری را داشته است؟

قسمت settings

اهداف هر کسب‌وکاری متفاوت بوده و این تفاوت در داده‌های موردنیاز آن‌ها نیز تاثیرگذار است. برخی گزارش‌ها بدون توجه به نوع بیزینس مهم بوده اما گوگل آنالیتیکس تاثیر مهم در این زمینه دارد. کاربران حرفه‌ای گوگل آنالیتیکس باید قادر به شخصی سازی آنالیتیکس برای خود باشند.

مفاهیم مهم در گوگل آنالیتیکس

گوگل آنالیتیکس دارای دو مفهوم ضروری بوده که آشنایی با آن‌ها ضروری است. تعاریف مربوط به هریک از این مفاهیم شامل موارد زیر می‌شود.

Dimensions: دایمنشن یا بعدها جز ویژگی‌هایی قرار داشته که خصوصیات عددی ندارند (امکان جمع، تفریق، ضرب یا تقسیم در آن وجود ندارد). نام شهر، رزولوشن، مدل موبایل، نوع مرورگر، آدرس صفحه و غیره مثال‌هایی در این زمینه هستند.

Metrics: متریک خصوصیاتی بوده که در مقابل دایمنشن‌ها آن را سنجیده و به صورت عددی هستند. تعداد کاربران، زمان ماندگاری آن‌ها در صفحه، نرخ تبدیل و غیره را در گوگل آنالیتیکس مشاهده می‌کنید. در تمام گزارش‌های مربوط به آنالیتیکس، دایمنشن‌ها سطر گزارش و متریک‌ها ستون گزارش را تشکیل می‌دهند. برخی از متریک‌های مهم در گوگل آنالیتیکس نیز شامل موارد زیر می‌شود.

User یا تعداد کاربران سایت

در گوگل آنالیتیکس هر کاربر معادل با یک مرورگر حساب می‌شود. کاربران در صورت ورود به سایت با مرورگرهای مختلف، آنالیتیکس آن‌ها را یک نفر می‌بیند. کارکرد تمام ابزارهای آنالیز وب سایت تقریبا به همین صورت است.

Session یا دوره

رفتار کاربر در یک بازه زمانی مورد بررسی قرار گرفته شده که به آن دوره گفته می‌شود. هر کاربر قادر به داشتن چندین دوره بوده و از همین جهت تعداد دوره‌ها بیشتر از کاربران است. در یک دوره اتفاقات مختلفی مانند دیدن صفحات مختلف، دیدن ویدیو یا تکمیل فرم اتفاق می‌افتد.

پایه اندازه‌گیری در گوگل آنالیتیکس session بوده و اغلب تعاریف درصورت آشنایی با آن قابلیت فهم آسانی دارند. درصورت غیرفعال بودن کاربر در سایت به مدت 30 دقیقه، سشن مربوط به آن تمام می‌شود. پس از ورود مجدد کاربر به سایت سشن جدید برای وی باز خواهد شد.

Bounce Rate یا نرخ پرش

درصورت مشاهده تنها یک صفحه از سایت توسط سشن و خروج بدون هیچ تعاملی، به آن باونس گفته می‌شود. درصد این سشن‌ها را ریت یا نرخ پرش تعریف می‌کنند. به این متریک ایراداتی وارد شده که درصورت اصلاح درست آن امکان مشاهده جذابیت محصول خود برای کاربران و ماندگاری آن‌ها در سایت را خواهید داشت.

Session Duration یا مدت دوره

این متریک مدت ماندگاری یک سشن در سایت شما را نمایش می‌دهد. در اغلب مواقع عدد بالا نشان‌دهنده کیفیت محتوای مربوط به صفحه است. اما درصورت سردرگمی کاربر در مواجه با مدت دوره کیفیت محتوا به خوبی نشان داده نخواهد شد.

Goals یا اهداف

هر سایتی بدون شک هدفی را برای مجموعه خود مانند فروش محصولات، دریافت فرم مشاوره و غیره دارد. در گوگل آنالیتیکس این اهداف به عنوان Goal شناخته شده و با روش‌های مختلفی تعریف می‌شوند. کاربران درصورت خرید از سیات، تکمیل فرم و غیره داده‌هایی از رفتار خود را به سایت می‌دهد. این بخش از اهمیت بالایی برخوردار بوده و درصورت کار با آنالیتیکس باید به خوبی با این بخش آشنایی داشته باشید.

Coversion Rate یا نرخ تبدیل

این متریک به درصد سشن‌هایی گفته شده که اهداف سایت شما را انجام داده‌اند. نرخ تبدیل، متریک بسیار مهمی بوده که تمام افراد به دنبال بهبود آن هستند.

آنالیتیکس چیست؟

گوگل آنالیتیکس و گزارش‌های کاربردی آن

تمام گزارش‌های گوگل آنالیتیکس مورد استفاده قرار نگرفته اما برخی از آن‌ها کاربرد بیشتری نسبت به بقیه دارند. برخی مواقع هم جهت پاسخ به یک سوال از ترکیب چند گزارش استفاده می‌شود. از جمله گزارش‌های کاربردی گوگل آنالیتیکس شامل موارد زیر است.

گزارش source/medium

برای اغلب کسب‌وکارهای مهم کسب بیشترین اثربخشی در فروش و موقعیت آن از اهمیت بالایی برخوردار است. منظور از کلمه موقعیت شامل موارد زیر می‌شود.

  • وب‌سایت‌هایی که تبلیغ در آن‌ها انجام داده‌اید
  • شرکت‌های تبلیغاتی که کمپین‌های شما را مدیریت می‌کنند
  • جایگاه بنری که در سایت اجاره کرده‌اید باشد
  • کانال‌های ورود ترافیک مانند سرچ گوگل، ایمیل، گوگل ادز و …

این گزارش، بهترین موارد را جهت اثربخشی تبلیغات و حضور شما در فضای دیجیتال را فراهم می‌کند. در ابتدای شروع کار به این سوالات و پاسخ به آن‌ها نیاز خواهید داشت.

گزارش landing page

لندینگ پیج یا صفحه فرود، صفحاتی بوده که کاربر پس از ورود به سایت شما آن را می‌بیند. در این گزارش قادر به مشاهده نقطه شروع سفر کاربر تا فروش نهایی وی خواهید بود. درصورت پاسخ به این سوال‌ها، عوامل اتفاق را شناسایی کرده و با توجه به آن‌ها صفحات مشابه را شناسایی خواهید کرد.

بنابراین، کاربران را به صفحه هدایت کرده و از همین جهت میزان فروش افزایش می‌یابد. به علاوه، امکان سنجیدن روند بهبود و تعداد کاربرانی که دقیقا همان رفتار را انجام داده‌اند وجود دارد. بنابراین گزارش لندینگ پیج تعاریف فوق را در بر می‌گیرد.

گزارش speed suggestion

سرعت وبسایت، از جمله پارامترهای موثر بر تجربه کاربری بهتر، افزایش فروش و کسب رتبه در موتورهای جستجو است. از همین جهت، باید جهت بهبود آن انرژی گذاشته و در بازه‌های زمانی مشخص آن را بررسی کنید. ابزارهایی مانند GTMetrix یا Page Speed Insight وجود داشته اما به راحتی آمار دقیق سایت را نشان نمی‌دهد.

به علاوه، قادر به مشاهده ماندگاری کاربر در سایت و مدت زمان بارگذاری سایت نخواهید بود. این ابزارها از سرورهای مختلف خود سایت شما را باز می‌کنند. این گزارش زمان موردنیاز برای کاربر جهت مشاهده صفحات را نشان می‌دهد. به علاوه، پیشنهادهایی جهت بهبود سرعت صفحه ارائه داده تا به طور کامل مشکلات سرعت را مشاهده کنید.

گزارش search term

با این گزارش قادر به مشاهده موارد جستجو شده توسط کاربران در سایت خود خواهید بود. دانستن سرچ دقیقا کاربران در مورد مقاله یا محصول اطلاعات ارزشمندی محسوب می‌شود. فعال کردن این گزارش در گوگل آنالیتیکس، دقیقا کلمات جستجو شده توسط کاربران را پیدا می‌کند. به علاوه، این گزارش در جستجوی کلمات کلیدی جهت بهبود سئوی وبسایت موثر است.

گزارش funnel visualization

اتفاقات مختلفی در برخی موارد مانع از رسیدن کاربر به هدف درنظر گرفته برای وی می‌شود. بنابراین، آشنایی با محل دقیقی که کاربران از آن منصرف شده‌اند حائز اهمیت است. با شناخت این موضوع باید به دنبال حل مشکل در صفحه مربوطه بوده و نرخ تبدیل را افزایش دهید. این گزارش از جمله ابزارهای موثر در بهبود تجربه کاربری است.

نکات ضروری برای شروع کار با گوگل آنالیتیکس

پس از آشنایی با نکات فوق، نوبت به شروع کار با گوگل آنالیتیکس می‌رسد. اما هنگام شروع به کار با گوگل آنالیتیکس باید به نکاتی توجه داشته تا قادر به بهره‌وری هرچه بهتر از سایت باشید. در ادامه، به بررسی نکات مهم هنگام شروع به کار با گوگل آنالیتیکس خواهیم پرداخت.

  • آشنایی با استفاده درست از UTMها: یوتی‌ام‌ها پارامترهایی بوده که منبع ترافیک کاربر را به گوگل آنالیتیکس گزارش می‌دهد. هنگام بهینه‌سازی تبلیغات کاربرد این قسمت مشخص می‌شود.
  • مشخص کردن اهداف سایت: اهداف هر سایت با سایت دیگر متفاوت بوده و به صورت پیش‌فرض در آنالیتیکس اهداف از پیش ساخته شده نداریم. بنابراین باید به درستی آن‌ها را تعریف کرده و با نحوه استفاده از آن آشنایی داشته باشید.
  • توجه به درگاه پرداخت: گوگل آنالیتیکس سایت‌های دارای درگاه پرداخت و منجر به پرداخت مشتری را به خوبی تشخیص نمی‌دهد. از همین جهت، باید به درگاه پرداخت موجود در سایت خود توجه داشته باشید.
  • فعال‌سازی site search: همانطور که اشاره شد، در گوگل آنالیتیکس قادر به مشاهده جستجوی کاربران در سایت خود خواهید بود. جهت انجام این کار باید تغییرات بسیار آسانی در سایت خود اعمال کنید.

نتیجه‌گیری نهایی

گوگل آنالیتیکس، یکی از ابزارهای پرکاربرد بوده که اطلاعات بسیاری از رفتار کاربران در سایت را در اختیار ما می‌گذارد. این ابزار داده‌هایی بسیار مفیدی ارائه داده و گزارش‌های موجود در آن جهت بهینه‌سازی هرچه بهتر سایت کاربرد دارند.

 با استفاده از گوگل آنالیتیکس با نقاط ضعف سایت خود آشنا شده و جهت بهبود آن‌ها تلاش خواهید کرد. پیش از شروع کار با آنالیتیکس نیز باید نکاتی را مدنظر داشته و با توجه به آن‌ها امور لازم را انجام دهید. امیدواریم با مطالعه این مقاله با مفهوم گوگل آنالیتیکس به خوبی آشنا شده باشید.

ورناتک سایتی موفق برای شما آرزو می کند.

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید:
ورناتک

آکادمی ورناتک

درک عمیق مفاهیم و کاربرد آن‌ها تو فضای حقیقی‌ خیلی مهم است. ما سعی می‌کنیم از میان تجارب و دانشی که طی سال‌های طولانی، این ارزش رو در اختیار شما بگذاریم…

طراحی حرفه‌ای وبسایت

متخصص در طراحی وبسایتی که می‌تواند شعبه‌ی کارآمد کسب‌وکار شما در فضای دیجیتال باشد.

سئو و بهینه سازی سایت

ورناتک بخش سئو و بهینه سازی موتورهای جستجو را برای مشتریان خود طراحی و آماده کرده است.

6 پاسخ

  1. ممنون از اینکه خیلی واضح تو مقاله ها همه چیو توضیح میدید خسته نباشین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خواندن این مطالب را هم به شما پیشنهاد می‌کنیم